27. heinäkuuta 2011

C´est la France

Reilu viikko kotona ensin sairastellen, sitten muuten vaan lomaa viettäessä. Jaakko heitti kylmän kiven järveen ja sen kyllä huomaa. Yöt ovat viileitä ja pilkkopimeitä, eikä enää tee mieli pitää makkarin ikkunaa auki. Mieleen hiipivät väkisinkin arkiasiat; varasin jo ajan jumpalle ja pari kirjoittamatonta juttua pyörii mielen päällä.
Oon kuulkaa lukenut tänä kesänä kolme kirjaa. Hehkutan sitä kaikille. On silkkaa ylellisyyttä ottaa kirja esiin ennen nukkumaanmenoa, kun ei sitä ole voinut tehdä pariin vuoteen kipeiden niskojen takia. Kaikki kirjat koskevat kuten arvata saattaa, Ranskaa. Kirjamessuilta hankkiimani 'Ranskattaret eivät liho' ja 'Ranskattaren ruokavuosi' ovat ihan parhaita! Niissä opastetaan kuinka herkutella ja pysyä silti hoikkana. Ensinäkin viiniä pidetään ruokana ja sitä tulee juoda aina, aina, aina vain ruoan kanssa. Shampanja taas käy kaiken kanssa ja joka tilaisuuteen tai ilman mitään syytä, myös arkena. Erikoinen esitys on shampanjaa pizzan kanssa, mikä sopii kirjan tekijän mainiosti. (ok kirjoittaja on suuren shamppanjayhtiö Veuve Clicquot'n toimitusjohtaja ...).

Loppujen lopuksi näissä ohjeissa
on paljon itselleni tuttua. Esim.käytä rappuja aina kun mahdollista (minä käytän koska kammoan hissejä). Juo vettä lasillinen heti herättyä ja muutenkin aina kun mahdollista. Ei mitään limsoja, mehuja eikä energiajuomia janoon. Jopa raparperi-mansikkahillon ohjeen, jota olen itsekin tehnyt, löysin kirjasta. Samoin tekijä ylistää maustamatonta jogurttia, jota ilman ei meitsikään montaa päivää voi olla. Hän tekee sitä jopa itse kotona. Minä en - mutta meillä tehtiin aikoinaan kotitekoista viiliä.
Ja voi raukkoja ranskalaisia mitä ilman he jäävät: piimää! Helteellä piimä on ihanaa, siitä lähtee jano, se täyttää vatsaa ja sisältää hyviä maitohappopakteereita, kalkkia ja ties mitä.

Kirjan mukaan ranskattaret eivät harrasta ihmedieettejä, vaan tekevät tarvittaessa pieniä korjausliikkeitä elämäntapaansa. He eivät rehki jumppasaleissa vaan kävelevät paljon ja kiipeävät rappusia. He välttävät seisovia pöytiä, koska se on liian hämmentävää (ruokaa on liikaa). Ranskassa naiset syövät paljon purjoa ja keittävät taikapurjokeittoa (vastaa meillä kaalia esim. kaalikeittoa)aina kun on aihetta. Toinen ihmeruoka on salottisipuli jota lisätään meilkein kaikkeen. Kolmas on tumma suklaa jota he himoitsevat (mutta eivät silti ahmi sitä levykaupalla). Juustoista nyt puhumattakaan.
Ruoassa ranskalaiset panostavat laatuun enemmän kuin määrään. Samoin tekee valtio, joka tukee laadukasta ruoan tuotantoa (mites meillä?). Luontainen, hyvänmakuinen ja tuore ruoka täyttää paremmin, kuin rutiininomainen tankkaaminen rasvalla ja keinotekoisilla aroimeilla kyllästetyllä ruoalla (tulee mieleen omat nuudelihässäkät, pizzat ja ranskalaiset perunat...). Ihmisiä kehoitetaan tutustumaan toreihin valtavien markettien sijaan.

Itsäni kirjassa kiehtovat monen järkevän ohjeen lisäksi hyvin yksinkertaiset ruokareseptit. Hoikkana pysyminen ei ole mitään jatkuvaa painon tarkkailua tai hiilareiden, rasvojen ja sokerien vahtimista vaan rento elämäntapa. Eikä herkuista kieltäytymistä ja itsensä rääkkäämistä vaan täysipainoista nauttimista, hyvän ruoan arvostamista ja kohtuutta.
Ja kaiken muun hyvän lisäksi perunaa pidetään huippuruokana. Toisessa kirjassa on kokonainen luku jonka nimi on Rakkaudesta hyvään perunaan. Tästä mie tykkään.
Nämä teokset inspiroivat itseäkin terveelliseen elämään ja ruokaan. Ja täytyy myöntää että toisen kirjan innoittamana hankin ne kilon painot käsijumppaa varten. Ensimmäiset harjoitukset ovat jo takana. Lisäksi kirjassa suositellaan joogaavenytyksiä, joita teen muutenkin joka aamu (tämä on jäänyt, onneksi, niiltä ajoilta kun harrastin joogaa).
Hyvästi allit ja ikuiset dieetit. Ei puutu kun huivi ja kymmenkunta erilaista tapaa sitoa se, niin elämä hymyilee, voilà!

mozzarellapurjot

vajaa kilo purjon valkoisia osia
2,5 dl tuoreita basilikan lehtiä
225g mozzarellajuustoa
1-2 rkl oliiviöljyä
1 tl viini- tai sherryetikkaa
vasta jauhettua suolaa ja pippuria

Keitä puhdistettuja purjosuikaleita suolavedessä 6-10min.
Laita purjot uunivuokaan ja basilikan lehdet päälle. Sekä viipaloitu mozzarella. Ruskista hieman uunin grillivastuksella 3-5 min kunnes juusto sulaa. Pirskottele päälle öljyä ja etikkaa ja mausta.
Ihanaa maalaisleivän kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

50 VUOTTA ELÄMÄÄ

Maaliskuun ensimmäisenä viikonloppuna pidettiin huippusalaiset synttäribileet, jotka huippusalainen synttärikomitea suunnitteli huippusalais...