6. lokakuuta 2011

Ja sillä sipuli

Koska Ranskassa ollaan, puhutaanpa vaihteeksi ruoasta. Lomaillessa sitä yleensä asuu hotellissa ja syö ulkona. Mutta koska me olemme tuhlanneet kaikki rahamme vuokra-asuntoon, ja meillä on keittiö (jota just ja just voi sellaiseksi sanoa), teemme ruokaa suurimmaksi osaksi kotona. Tarkoitus on pikkusen perehtyä ranskalaiseen keittiöön, kokeilla uusia reseptejä ja ruoka-aineita, kuten vaikka endiivejä, kastanjaa, suolaheinää ja uusia juustoja.
Aloitimme helpoista, koska…no en nyt ole mikään huippukokki muutenkaan, puhumattakaan toisesta osapuolesta, joka osaa tehdä tasan yhden ruoan: lasagneten valmiista paketista. Mutta toivottavasti täältä lähtiessä olemme jo montaa ruokalajia viisaampia.
Harrastusta rajoittaa pikkusen pieni keittokomero, johon ei tahdo mahtua kahta kuumaa kokkia. Uuni puuttuu, joten Quieche lorrainet (Lorrainen pekonisipulipiirakka) ja madeleineleivokset jäävät valitettavasti tekemättä (olen tosin päättänyt hankkia leivosvuoat tältä reissulta). Ainesten hankkiminen on myös haaste, koska kaupassa käynti muutenkin on seikkailua sanakirjan kanssa. Mutta eiköhän myös pärjätä ja ainahan voi soveltaa omiaan!

Eka reseptimme oli ranskalainen sipulikeitto seuraavanlaisella ohjeella (nyt kokki siskoni nauraa mulle mutta hei camoon, tää on mun tasoiselle keittiöihmiselle hyvä aloitus enkä oo muuten koskaan aikasemmin moista soppaa keitellyt)

Soupe á l´oignon

6 isoa sipulia
50g voita
1rkl vehnäjauhoa
1 litra lihalientä
merisuolaa, vasta jauhettua pippuria
puolikas patonkia
100 g raastettua gryuéreä tai parmesania

Sit vaan ohjeen kimppuun
1. Sipulit kuoritaan ja leikataan (ja itketään ja leikataan) isoiksi renkaiksi. Punasipuleita käyttäessä tulee väriäkin mukaan.
2. Pannulle laitoin reilu puolet tuosta voimäärästä ja lorauksen oliiviöljyä, koska täytyy muistaa laihduttaa. Kuullotetaan sipulit pehmeiksi.
3. Sipulien sekaan lisätään vehnäjauho ja kuuma lihaliemi sekä mausteet ja haudutetaan vähintään puoli tuntia, mitä kauemmin sen parempaa. Valmista!
4. Oikeaoppisesti patonginpalat, jonka päällä on juustoraastetta lisätään keiton sekaan lautasella ja gratinoidaan nopeasti uunissa. Tämä on makuasia.

Tänne tullessa ruokakaapissa ei ollut muuta kuin mausteita (eikä muuten jääkaapissa edes valoa). Lähikaupasta löytyi iso pussi luomusipuleita jee. Voita beurre ostimme Échiré merkkistä, koska luin jostain että se on parasta ranskalaista. Vehnäjauhoja farine löytyi puolen kilon pussi, mitä ei saa Suomesta, vaikka se olis oikein sopivan kokoinen pakkaus perheettömälle.
Gryuéreä en just siitä marketista löytänyt, joten Comte ajoi saman asian, pääasia että se on voimakkaan makuista. Jotkut käyttävät keittoon valkoviiniä, mutta kokeilemme sitä toisen kerran. Jossain ohjeessa neuvottiin lisäämään myös sipuleiden sekaan sokeria.
Joka tapauksessa eilisen päivän patonki sopi mainiosti. Koska ei ole uunia, paahdoin leipiä vähän ja lisäsin juustoraasteen pussista keiton sekaan, jossa se suli ihanan pehmeäksi samoin kuin leipä.
Ihan älyttömän helppoa! Ja veikkaan että sinä iltana meidän rappukäytävän parhaat tuoksut tulivat tästä kämpästä. Syömään!

1 kommentti:

  1. Saat valmistaa meillekkin sitten tuollaista kun tulaan koska KOKKI ON TODELLAKIN LOMALLA! :D

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

50 VUOTTA ELÄMÄÄ

Maaliskuun ensimmäisenä viikonloppuna pidettiin huippusalaiset synttäribileet, jotka huippusalainen synttärikomitea suunnitteli huippusalais...